Trollkarlen som tagit Uppsala ut i världen
Johan Ståhl är trollkarlen som fick sitt stora genombrott efter vinsten i TV4:s underhållningsprogram Talang 2021. LIVING Uppsala har pratat med honom om vinsten, karriären, livet i Uppsala och hur mycket han älskar att bygga saker.
I lägenheten i centrala Uppsala som Johan Ståhl delar tillsammans med sin fru Helena och deras sjuåriga son syns det att en i familjen arbetar med något alldeles särskilt. Trollkarlen har ett eget arbetsrum där han förvarar sina saker. Men magin kan anas redan utanför rummet.
– I stort skulle jag säga att det är en rätt vardaglig stil hemma hos oss. Men ju närmare man kommer mitt kontor, desto tydligare ser man att det är en magiker som bor här.
Johan lyfter ofta hur mycket han älskar Uppsala och han beskriver sig som en väldigt stolt Uppsalabo. För honom finns det ingen bättre plats att bo på.
– Jag har varit ute och flängt mycket i världen med mitt jobb. Men hela tiden kommer jag tillbaka till att Uppsala är en helt fantastisk stad. Det är en liten storstad med allt som behövs, och det är en fin stad för min son att växa upp i, konstaterar Johan.
Förtrollad av magi som fyraåring
Magikern fick sitt stora genombrott i Sverige efter vinsten i Talang 2021, men det var långt tidigare som han för första gången kom i kontakt med trolleri. Redan när Johan var fyra år fick han upp ögonen för magi och trollkarlsyrket. Då tog hans föräldrar med honom på en trolleriföreställning med svensk-brittiska illusionisten Topper Martyn. Topper trollade fram godis och det gjorde verkligen stort intryck på då fyraåriga Johan.
– Det var jättestort. Jag försökte därefter att lära mig olika trolleritrick och önskade mig en trollerilåda.
Flera år senare blev han också biten av trolleriyrket. Han hade sett hur en granne lyckats trolla bort ett mynt och Johan tjatade om att han skulle lära honom tricket. Grannen var
Fredrik Andersson som nu arbetar som komiker och som kommit att bli en livslång vän.
– Han höll på med trolleri ett tag, men har i dag gått över till stand up comedy. Fredrik betyder jättemycket för mig och jag tycker att han är en av Sveriges bästa stand up-komiker.
Har ni funderat på att göra någon show ihop?
– Han övertalade mig att vi skulle göra det på Katalin i Uppsala 2004. Då träffade jag min fru och Fredrik var faktiskt toastmaster på vårt bröllop. Vi pratar nästan varje dag.
”Det var flera trollerikonstnärer som fick avgöra om jag var tillräckligt duktig för att bli medlem, och det var jag.”
Efter att Johan lärt sig trolla bort mynt övade han in några fler tricks. En tid senare ansökte han om att bli medlem vid Uppsala Magiska Befrämjare.
– Det var flera trollerikonstnärer som fick avgöra om jag var tillräckligt duktig för att bli medlem, och det var jag. Föreningen lever än i dag och vi är ett gäng trollkarlar från Uppsala som är med.
Från barnkalas till Wallmans
När Johan var 15 år började han jobba alltmer med trolleri och uppträdde bland annat på barnkalas. 2002 fick han chansen att arbeta som trollkarl på Wallmans Salonger i Oslo, och han valde att avbryta studierna i Uppsala för att satsa på sin dröm.
– När jag skulle åka dit frågade pappa om det inte vore bättre att först avsluta mina studier. Men jag tänkte att det här kanske bara var en chans som jag skulle få en gång i livet, och då skulle jag ångra mig om jag inte åkt i väg. Resten är historia.
Johan hoppade av skolan, gjorde 175 föreställningar på ett år i Norge, och när ettårskontraktet nådde sitt slut funderade han på om han skulle ta tag i studierna igen.
– Jag pratade med pappa om det, och han sa att han tyckte att jag kunde köra på. Så resttentorna finns kvar där och det kommer de fortsätta att göra. Nu har jag jobbat med trolleri i 20 år.
Hur ser du på tiden på Wallmans salonger?
– Det var nyttigt. Jag kan säga att jag var sämst bland dem som var med och uppträdde där, och jag fick slita som sjutton. Jag fick göra som Zlatan, öva, kämpa och slita hårt för att utvecklas. Men att jag fick kontraktet på Wallmans var viktigt, det gjorde att jag vågade bygga drömmen och fortsätta utvecklas.
Johans slit har också gett resultat. Han har kommit tvåa i världsmästerskapet i trolleri, uppträtt i Las Vegas, gjort shower på Magic Castle i Hollywood och uppträtt på flertalet arenor runt om i världen.
– Magic Castle är riktigt häftigt att ha fått uppträda på, det är en sådan plats som alla pratar om och som rankas högt av alla i branschen. Sedan är ju Vegas alltid Vegas, så är det.
”Under två somrar byggde jag en trädkoja.”
Johan har under många år livnärt sig på trolleri, men privat finner han också glädje i annat.
– Jag tycker verkligen om att bygga saker. Vi har en sommarstuga i Såglandet, nära mina föräldrars stuga. Under två somrar byggde jag en trädkoja åt sonen Dante, med två våningar, två balkonger och ett eget torn. Nu ska jag göra en flotte som man kan åka i väg på med hjälp av en elmotor.
Har du planer på att bygga något ännu större?
– Någon gång ska jag bygga ett eget hus åt Dante. Jag hoppas kunna göra det tills han blir 14–15 år så att han får ett eget ställe i Såglandet. Det är en plats som betyder mycket för mig och min familj.
Vinsten i Talang – en följd av pandemin
När pandemin slog till med full kraft rensades kalendern för Johan Ståhl liksom för många andra inom kultur- och nöjesbranschen. Han funderade på vad han skulle göra och idén om att söka till Talang dök upp. Han imponerade så pass på juryn att han fick Bianca Ingrossos ”golden buzzer” och därmed gick han direkt till final. Väl där framförde han ett nummer som var speciellt anpassat för att ta juryn med storm. Denna gång fanns inte någon stor publik på plats på grund av pandemin och därför kunde han göra ett mer intimt framträdande.
– Jag hade skapat ett nummer som mest skulle drabba juryn och för min del var det faktiskt väldigt bra att få göra numret utan publik. Jag fick möjlighet att skrämma upp och skaka om dem, berättar han med ett leende.
Efter vinsten blev det firande med Jacke Sjödin som var med Johan på plats.
– Min fru och Dante var hemma och såg när jag vann på tv. Så vi fick fira när jag kom hem.
Vad har vinsten betytt för dig?
– Den förändrade mitt liv över en natt. Det var många dörrar som öppnades.
Han berättar vidare att det i samband med uppträdandet i finalen gjordes en liten miss – som ingen märkte.
– Det är bara jag och min mentor Tim Star som har koll på det. Det var ett minitrick som inte kom med som jag hade tänkt göra.
”Får man möjlighet att uppträda en gång till inför 1,5 miljoner tittare, då är det bara att köra.”
Under finalen av Talang 2022 återvände Johan Ståhl för ett gästspel.
– Jag fick chansen att vara med igen. Får man möjlighet att uppträda en gång till inför 1,5 miljoner tittare, då är det bara att köra. Under början av året är det generellt rätt lugnt, så jag hade tid att förbereda mig.
Märker du av någon avundsjuka bland andra trollkarlar när det har gått så bra för dig?
– Inte vad jag har känt av. Det är väldigt kollegialt och vi är måna om att ta hand om varandra. Mina största konkurrenter är också några av mina bästa vänner. Vi är exempelvis några som årligen åker i väg på en resa tillsammans – jag, Tobbe Trollkarl, Brynolf och Ljung och Stefan Odelberg.
Ett av Johans mål framöver är att åka ut på en turné tillsammans med Jacke Sjödin och Sanna Hodell.
– Vår plan är att vi ska kunna göra det nu när pandemin lagt sig. Då börjar vi i Uppsala, kör vidare till Stockholm och sedan åker vi ut i landet.
Om Johan Ståhl
Ålder: 42 år
Bor: Lägenhet i centrala Uppsala
Familj: Frun Helena och sonen Dante, 7 år
Arbete/sysselsättning: Magiker
Johans 5 favoritplatser i Uppsala
1. GUNILLAKLOCKAN
Att promenera via Gunillaklockan uppe vid slottet är en fröjd och utsikten över Botaniska trädgården är underbar.
2. REGINATEATERN
Här älskar jag att uppträda, det känns som att komma hem.
3. EKEBY
Mina gamla hemtrakter i Ekeby ger mig alltid en bra och mysig känsla.
4. GAMLA UPPSALA
Bästa platsen för en löprunda är Gamla Uppsala och Röbospåret, här springer jag både ofta och gärna.
5. FYRISÅN
Att sitta längs ån en vårdag är njutbart.
Text: Simon Frid
Foto: Samir Hadj