ANNONS FRÅN MÖBELMÄSTARNA
Stor sovrumsspecial
I snitt sover man 27 år av sitt liv. Det är därmed ingen överdrift att påstå att sängen är ditt hems viktigaste möbel. Utöver den anmärkningsvärda sovtiden är det även många som ligger i sängen för att titta på serier och filmer. Som du förstår är det därför viktigt att du har rätt förutsättningar för en god natts sömn.
Att få vakna utvilad och skön i kroppen. Det är en underbar känsla. Låt oss därför börja med att slå hål på en myt, den om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar. Det stämmer inte. De gamla föreställningarna kom sig av att vi förr ofta låg i sängar med dåliga och utslitna resårer. Så här är det – en bra säng sover du i, inte på. Sängen kan alltså ha en härligt mjuk komfort och fortfarande ge dig ett bra ergonomiskt stöd för kroppen. Vilken fasthet du ska välja har i stället att göra med vilken kroppsform, sovställning och känsla du trivs bäst med. Då var det utrett.
Daniel Larsson jobbar som säljare på Möbelmästarna i Uppsala där han bland annat ansvarar för sängavdelningen. Han berättar att det i stort finns tre typer av sängar: kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar.
Ramsäng är en praktisk säng och ett klassiskt alternativ. Allt finns inbyggt i en enda del. När du får hem din ramsäng behöver du bara montera på ben, därefter är din nya säng klar att användas. Ramsängen har två madrasskikt, längst ned finner du själva ramsängen, som med sin solida ram av trä bildar stommen för sängen. Ramsängens fjädrar och stoppning utgör sängens primära komfortskikt. Överst är bäddmadrassen, som kan väljas efter behov. Fördelar med en ramsäng är att den är enkel att hantera och för dig som vill ha en enkelsäng är det ett praktiskt alternativ. Nackdelen är att om du vill ha en dubbelsäng blir det två sängar bredvid varandra med en skarv i mitten.
En kontinentalsäng är hög, stilfull och komfortabel. Den har tre madrasskikt; två sängbottnar och en stor kassett som täcker båda bottnarna. Man får därför en stor sängyta utan någon skarv som ger en jämn komfort över hela sängen, oavsett var man ligger. Sängen har också ett högre fjädringsdjup än en ramsäng vilket ger bättre komfort.
– Kontinentalsäng är idag det mest populära valet, säger Daniel.
En ställbar säng öppnar upp för många olika möjligheter. Här kan du med hjälp av en motor och en trådlös fjärrkontroll justera huvud- och fotände och skapa en säng efter just dina behov – för att sova, vila, se på tv eller jobba. Dessutom kan sängen hjälpa till att både öka blodcirkulationen och avlasta ryggen. Nackdelen är möjligtvis det något högre priset och att du får två separata sängar ifall du behöver en dubbelsäng.
– Många tror att en ställbar säng bara är för de som har tv i sovrummet eller som sitter och läser. Och visst kan man använda den till det, men det är inte skälet till att du bör investera i en. Du bör köpa en ställbar säng för att den är bra för kroppen. Det finns otroliga komfortfördelar. Jag kan rekommendera en ställbar säng till alla, berättar Daniel.
Att tänka på när du väljer säng
Det allra viktigaste är att du hittar rätt sängkomfort. Det är därför Möbelmästarna erbjuder ett 30-tal olika sängar i sin butik, för en typ av säng passar inte alla. En grundregel är att hitta en säng som man kan ligga i, inte en säng att ligga på. För att få rätt stöd ska fjädringen i sängen följa kroppen, kroppen ska inte följa sängen.
– Det vanligaste misstaget är att man redan från start har en bestämd uppfattning om att man vill ha en hård säng. Det beror på att många som köper säng har en gammal säng hemma som är dålig och för mjuk, inte mjuk och följsam, utan mjuk som i nedlegad, och då tror man att man behöver en hård säng, säger Daniel.
Han berättar att man ska ta en stund för att prova olika sängar i butiken och att personalen gärna hjälper till så att man inte behöver prova allihop. Gör du det går du troligtvis ut från butiken mer förvirrad än när du kom in. Lagom är att prova fyra till fem sängar med olika komfort och i olika prisklasser. Fler ska inte behövas. Varje sängmodell finns i minst två fastheter; medium och fast. Dock är alla sängmodeller olika. Medium på en säng kan vara hårdare än en annan säng som har benämningen fast. En tumregel är emellertid att män behöver en något fastare säng än kvinnor.
– En något billigare mediumsäng är relativt fast i jämförelse med en något dyrare dito eftersom sängen inte har så avancerad fjädring. I en något dyrare säng som benämns som fast kommer du sjunka ned men ändå ha det fasta stödet. Att ha en säng som är följsam är nyckeln, säger Daniel.
Provar du den säng du funderar på att köpa i 10–15 minuter är sannolikheten att du blir nöjd nästan 99 procent.
– De gånger det blir fel handlar det oftast om att kunden inte testat ordentlig på det sättet som han eller hon brukar sova, utan bara trycker näven i madrassen och säger ”den här tar jag”, säger Daniel.
Sängpriser
Priset på sängar varierar kraftigt. Möbelmästarna erbjuder kontinentalsängar, det vill säga dubbelsängar, från tiotusen kronor upp till hundratusen kronor.
– För tiotusen får du en relativt enkel säng som passar bra för ungdomar där kravet på avlastning inte är lika stort. Ett vuxet par får vara beredda på att lägga åtminstone tjugotusen kronor för att få en bra säng. Men det är inte ovanligt att man är villig att lägga upp emot det dubbla, och då får man en jättebra modell, säger Daniel.
”Som att sova på moln”
– Är man beredd att lägga ännu mer får man en komfort som ger en känsla av tyngdlöshet, som att sova på moln. Dessutom är materialen bättre och andas mer. Det som kostar är att bygga en säng som både är mjuk och hållbar.
Köpintervall för en säng är cirka femton år om inte ens tillvaro drastiskt ändras, som att flytta ihop eller isär med en partner. Värt att veta är att en sämre säng håller minst lika bra, men man ligger sämre i den under tiden.
– Sängen är inte ett skrytobjekt, den står i sovrummet och ingen ser vad du har spenderat på den, till skillnad mot vad som står på garageuppfarten. Det finns få som spenderar så lite pengar på en bil som på en säng, trots att bilen körs sporadiskt medan sängen används helst minst åtta timmar per dygn. En säng för femtiotusen kronor som du har i tio år kostar mindre än femhundra kronor i månaden, för att sova gott och må bra om dagarna. Vad kostar mobilabonnemanget eller bilen varje månad? Värt att tänka på, säger Daniel.
Bäddmadrass
Bäddmadrassen är madrassen närmast kroppen som ger mjukhet och känsla i sängen. När man vaknar på morgonen är det emellertid sängen under bäddmadrassen som avgör hur det känns i kroppen. Det är sängen som ger stöd för rygg, axlar och höft – inte bäddmadrassen.
– Personligen skulle jag lägga pengarna på en bra säng och köpa en billig bäddmadrass, hellre än att köpa dyr bäddmadrass och lägga den på en dålig säng, säger Daniel.
Täcke
Fibertäcken är idag de absolut vanligaste och finns i olika kvaliteter och vikter. Ju mer fiber täcket innehåller, desto fluffigare och varmare blir det. Temperaturskalan är: sval, medium och varm. Ett prisvärt fibertäcke kostar runt tusen kronor.
– Jag skulle säga att man behöver ett sommartäcke och ett vintertäcke. Tänk så här; när du byter däck på bilen är det dags att byta täcke i sängen, säger Daniel.
Tyngdtäcke har blivit en snackis. Det började som en medicinsk produkt för att öka trygghetskänslan och hålla kroppen stilla under sömnen. En tumregel är att välja ett täcke som väger 10–15 procent av kroppsvikten. Olika tyngder finns att prova hos Möbelmästarna.
Kudde
Hur du sover har stor betydelse för vilken typ av kudde du ska välja. Madrassens fasthet har också betydelse. Om du sjunker ner mycket i en mjuk madrass så kan en hög kudde bli lite för hög och tvärt om. Om du är bredaxlad bör du också ta med detta i beräkningen och kanske välja en extra hög kudde. En kudde kostar i regel mellan 300–1000 kronor. Olika varianter finns att prova hos Möbelmästarna.
Sover du på mage?
Välj en låg kudde. Den ger bäst nackläge och minskar därmed muskelspänningar. En fast madrass är att rekommendera.
Sover du på sidan?
Satsa på en medelhög eller hög kudde som fyller ut luftfickan under nacken. Du behöver en madrass som axel och höft kan sjunka ner i så att ryggraden förblir rät under sömnen.
Sover du på rygg?
Medelhög kudde är bäst ur ergonomisk synvinkel. En fastare madrass ger nedre delen av ryggen det stöd den behöver.
5 tips för god nattsömn
- Investera i en säng med rätt följsamhet för just din kropp.
- Ge dig tid för nedvarvning innan du går och lägger dig.
- Undvik att surfa på mobilen i sängen, det blå ljuset lurar hjärnan att det är dag.
- Ha svalt och skönt i sovrummet, cirka 17–18 grader.
- Testa en ställbar säng, den avlastar ryggen, hjälper blodflöde och andning.
5 tips för ett trivsamt sovrum
1. Ingen teknik
Sovrummet ska helst vara helt fritt från teknik. Inte ens din mobil ska ha tillträde. Vill du ha ett sovrum där du kan komma till ro ska du inte ha något som blinkar, piper och pockar på din uppmärksamhet. Det är svårt, men du kommer sova bättre.
2. Inga känslosamma bilder
Många har familjefoton i sitt hem, men håll dem helst borta från sovrummet. Konsten i ditt sovrum ska helst inte vara känslomässigt laddad. Du kan få svårt att somna om du börjar tänka på eller sakna någon.
3. En mysig matta
Satsa på en mysig och bekväm matta som du sätter ner fötterna på när du vaknar. Ett iskallt golv kan störa vilken god morgon som helst.
4. Inred så att du trivs
Det ska känns lockande att gå till sovrummet. Det får gärna vara mysigt och innehålla en samling saker som får dig att le varje gång du kliver in där.
5. Mörkt och tyst
Sovrummet är till för vila. Här ska du återhämta dig och samla energi till nästa dag och alla aktiviteter som den för med sig. Så att kunna koppla av och stänga ute verkligheten här är a och o.
Om Möbelmästarna
Möbelmästarna i Uppsala startade redan 1971 med en butik på Brantingstorg under namnet Miljöbutiken. Miljöbutiken blev sedermera Möbelhuset med butik i Fyrislund. I samband med flytten till den nybyggda lokalen på Bolandsgatan 20 ändrades namnet till Möbelmästarna. Företaget firar i år 50-årsjubileum som möbelbutik i stan.
Butiken är privatägd men ingår i kedjan Möbelmästarna. Personalen väljer själva ut möbler som de själva gillar och vill ha. Alla medarbetare brinner för inredning och för att hjälpa sina kunder till rätt möbelval.
Visste du att?
- Alla sängar i Möbelmästarnas sortiment är Svanenmärkta. Svanen ställer krav på kvalitet, hållbarhet och återvinning, möblerna ska vara lätta att plocka isär och återvinna.
- Skagerrak är Möbelmästarnas egen sängserie tillverkad av trä från svenska skogar och byggs till stor del för hand, av hantverkare i Småland.
- Hos Möbelmästarna finns demotäcken och kuddar att prova. Varför inte testa olika varianter i den säng som du funderar på att köpa?