ANNONS FRÅN EKEBY BRUK
![](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/12/webb_DSC06473.jpg)
Så lyckas du med ditt bastubygge
Avslappning. Värme. En samlingspunkt för familjen. En stund för dig själv. Nog finns det flera skäl till att vilja ha en egen bastu. Dan Andemo på Ekeby Bruk reder ut vad du ska tänka på för att bygga en bastu du har glädje av länge.
Enligt Dan Andemo på Ekeby Bruk i Uppsala finns ett enkelt skäl till att man bör bygga bastu.
– För att det är otroligt skönt och hälsosamt, konstaterar han med ett leende.
Han resonerar vidare kring att det både är villaägare och lägenhetsinnehavare som bygger bastu.
– Alla som har ett utrymme för det. Det behövs egentligen inte så många kvadratmeter. Det kan räcka med ett hörn eller en vrå.
När du kommit så långt att du bestämt en plats för din bastu är det dags att besluta dig för vilken bastuvariant du vill ha – en platsbyggd bastu eller ett färdigt basturum.
– Det vanligaste är att platsbygga då man oftast har ett specifikt utrymme att nyttja. Men kan du välja ett basturum så spar du plats då du inte behöver bygga några väggar. Basturummet kommer som en färdig modul.
![](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/12/webb_DSC06545-HDR-1024x683.jpg)
En bastu kan få ett generöst utrymme i ditt hem, men den går lika bra att bygga i litet format för dig som bor mer kompakt.
Vitsen med glasväggar
Ett viktigt moment är att se över ventilationen i din bastu, här finns två olika skolor.
– Den svenska bygger på självdrag och den finska på mekanisk frånluft. Här bör du rådgöra med någon kunnig på området vad som passar bäst hemma hos dig utifrån de förutsättningar som finns.
Dan slår också ett slag för att bygga din bastu med så stor andel glasväggar som möjligt. Detta dels för att det gör att bastun upplevs större, dels för att bastun då oftare används till just det den ska användas till.
– Har man en bastu där alla väggar är i trä tenderar den i större utsträckning att användas som förråd snarare än just bastu.
Välj aggregat beroende på användningsområde
Nästa del att ta ställning till är vilket aggregat du ska välja. Till en traditionell torrbastu finns aggregat med mer sten och färre värmeelement och vice versa.
– De med mindre sten och mer element värms upp snabbare. Vi jobbar exempelvis med svenska Tylö som är riktigt bra på dessa typer av aggregat. Aggregaten med mer sten kommer i större utsträckning från finska leverantörer, och där sticker ofta designen ut lite mer, berättar Dan.
”I en ångbastu har du ofta en lägre temperatur och en högre luftfuktighet än i en torrbastu.”
Det finns också så kallade kombiaggregat, vilket är ett traditionellt aggregat med inbyggd vattentank för ånga.
– I en ångbastu har du ofta en lägre temperatur och en högre luftfuktighet än i en torrbastu. Det ger en något mjukare värme som hela familjen och i synnerhet barn ofta finner som mer behaglig. Den som uppskattar att ha doftelement i bastun får även en bättre upplevelse i en ångbastu där dofterna kommer fram mer.
Dan understryker också skillnaden mellan en ångbastu som är inredd med trä och ett ångrum som är kaklat.
![](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/12/webb_DSC04104-1024x683.jpg)
En ångbastu i trä ska inte förväxlas med ett kalkat ångrum. Hos Ekeby Bruk kan du få hjälp med båda varianterna.
Träslag och utformning
Det klassiska träslaget att använda till inredningen i en bastu är gran. Ett träslag som dock kommit att bli allt vanligare är både ljus asp och värmebehandlad asp.
– Asp är så gott som kvistfritt, till skillnad från gran som innehåller en hel del kvistar.
Dan tipsar också om att tänka igenom layouten av din bastu. Att inte nödvändigtvis fastna i det klassiska upplägget med en nedre och en övre sittlav bakom.
– Nackdelen med den varianten är att de som sitter nederst lätt sätter sig på fötterna på de som sitter överst. Och lutar de sig bakåt kan de hamna på andra känsliga ställen också, säger Dan med ett skratt.
Han tipsar i stället om att ha sittlavarna mitt emot varandra, på mellannivå.
– Det finns en hel del detaljer att ta i beaktning när det kommer att bygga bastu, och här hjälper vi gärna till och ger råd. Vanligtvis tar vi också byggmöte med entreprenören angående det tekniska så att inget lämnas åt slumpen, förklarar Dan avslutningsvis.
![](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/12/webb_DSC06560-1024x683.jpg)
Asp har blivit ett allt vanligare träslag att inreda sin bastu med.
Vill du ha mer bastuinspiration hittar du det på Ekeby Bruks hemsida.