![webb_microcement](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/11/webb_microcement.jpg)
Microcement – en fortsatt stark inredningstrend
Microcement har blivit ett populärt inredningsinslag och även ett allt vanligare material vid bad- och våtrumsrenoveringar. Juvelen i Uppsala är några av de som nappat på trenden.
Microcement, ofta kallat designcement, består i grund och botten av cementpulver och vatten. I pulverlösningen tillsätts sedan färgpigment för att uppnå önskad kulör. Vi pratar med Marcus Johansson, vd på Design by Cement på Gotland, som utför jobb med microcement och som bland annat använt det på våning fem i Juvelen i Uppsala.
– Vi brukar komma in efter hantverkaren och före målaren. Beställaren får då en flammighet och en färg på microcementen som man önskar, säger Marcus Johansson.
En yta som behandlas av microcement blir aldrig helt homogen utan marmoreringen skapar en mer urban look, likt betong. Som ett resultat av den mekaniska och ostrukturerade appliceringen får varje yta sin helt egna design – inget golv eller väggparti blir det andra likt.
![](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/11/Vagg.jpg)
Microcement ger en betonglik och levande känsla.
Microcement består av endast organiska och vattenbaserade produkter och går att använda på alla material, till och med befintligt kakel som underlag.
I kombination med en försegling vid applicering blir microcementen diffusionsduglig och därmed är metoden godkänd för användning i våtutrymmen. Med andra ord går det alltså att klä om ett gammalt badrum med microcement utan att riva ut den gamla inredningen, förutsatt att det inte finns allvarliga skador på det gamla ytskiktet.
– Det fungerar väldigt bra att använda i badrum och vid behov kan underlaget fortsätta andas. Designcement är ett bra ytskikt som är väldigt slittåligt.
![](https://livinguppsala.se/wp-content/uploads/2021/11/microcement-278099.jpg)
En plats där det är vanligt att inreda med microcement är i badrum.
Användningsområdena för microcement är alltså många – allt från en fondvägg till flera hundra kvadratmeter stora golv i offentliga miljöer. Det går även att klä in möbler och detaljer, som till exempel ett badkar eller en kommod, för en enhetlig känsla där möblerna ”smälter in”.
– Microcement fick ett otroligt uppsving efter att det varit med i Husdrömmar i början av 2019. Då var det fler som sökte på det ordet på Google än som sökte på betonggolv. Och intresset håller i sig. Om vi hade kunnat sälja mer hade vi gjort det, säger Marcus.
Han berättar också att de varit med och arbetat på flera andra officiella platser utöver Juvelen, och att det är roligt att se när det uppmärksammas.
– Vi har varit med och arbetat vid Downtown by Camper i Stockholm, Elite Hotel, Ikea och Scandic i Linköping. Som hantverkare är det väldigt roligt att se när våra produkter är med på tv, säger han.
Finns det några nackdelar med microcement?
– Rent praktiskt i hemmet kan det vara bra att torka upp den där vinfläcken direkt när man spillt eller i alla fall inom en timme. Väntar man till dagen efter har man en bestående fläck, säger Marcus Johansson.
Tre fördelar med microcement i badrum
- Materialet går bra att använda tillsammans med golvvärme.
- Det blir inga skarvar och fogar, vilket gör att damm och smuts inte samlar sig.
- Microcement är bra för plånboken då cementen ofta kan appliceras direkt på det gamla underlaget.