ANNONS FRÅN BEIJER BYGGMATERIAL

Måla utomhus – för ett snyggt och hållbart resultat
Att måla eller ytbehandla träpartier utomhus som en husfasad, fönsterkarmar, pelare eller utemöbler har två syften. Dels en skyddande funktion, dels en estetisk poäng. Mikael Carlsson på Beijer Byggmaterial i Uppsala tipsar om vad du ska tänka på för ett bra resultat.
Ett utomhusklimat bidrar med stora påfrestningar för obehandlat trä. Vattenupptagning och uttorkning kan leda till bland annat sprickbildning samt angrepp av svampar, bakterier och röta. För att skydda träet och samtidigt ge det en tilltalande yta och kulör bör ytan målas eller behandlas.
– En väl utförd ytbehandling håller fasaden eller det parti du ska måla i gott skick och förlänger livslängden, säger Mikael Carlsson på Beijer Byggmaterial i Uppsala.
Ytbehandlingens funktion och hållbarhet avgörs av flertalet faktorer, däribland de ingående materialens egenskaper, arbetsutförandet, klimatet och träkonstruktionens utformning.
– Tänk på att ytbehandling och träunderlag ska kunna samverka under lång tid.
Underhållsintervall
Ytbehandling av trä behöver underhållas regelbundet. Underhållsintervallen varierar dock inom vida gränser.
– För träfasader med täckande färg brukar man räkna med cirka tio år. Laserande färger har kortare underhållsintervall. För fönstermålning bör man räkna med cirka fem år.
De vanligaste färgtyperna
För trä används flera olika färgtyper som har olika uppbyggnad och egenskaper. Vid ommålning måste man kunna fastställa den gamla ytbehandlingen för att få ett bra och hållbart resultat.
– Träfasader kan ytbehandlas med slamfärg, som exempelvis Falu Rödfärg, med lasyrfärg eller med täckfärg, exempelvis linolje-, akrylat- eller alkydoljesystem. Färgtyperna har stora olikheter och olika färgsystem kan därför inte kombineras hur som helst, säger Mikael.
Slamfärg
Ger god beständighet om man följer tillverkarens anvisningar. Den ska i första hand användas på ohyvlade ytor, samt är vattenburen och anses därför miljö- och underhållsvänlig.
Lasyrfärg
En färg med låg halt av bindemedel och pigment, vilket ger en yta som visar träunderlaget och ger en påtaglig träkänsla, men ändå har en kulör.
Täckfärg
Ett system som består av en grundning följd av målning med toppfärg.
Linoljefärg
Är uppbyggd av kokt linolja och pigment. Den tränger in bra i träet och ger ett bra fäste för kommande behandlingar. Det från början blanka färgskiktet mattas så småningom ned av klimatet.
Alkydoljefärg
Är närbesläktad med linoljefärg men torkar snabbare, har bättre glanshållning och hållbarhet.
Akrylatfärg
Är en vattenburen och användarvänlig färg men som är känslig för frost vid lagring och målning.

Ett bra grundarbete följt av målning ger ett bra skydd för trä i utomhusmiljö.
Checklista vid målning utomhus
- Tänk på helheten när du väljer färg till huset. Beakta omgivningen, årstiderna samt husets ålder och form. Undvik intensiva, skarpa kulörer på stora ytor.
- Använd en kulör till fasaderna. Fönster, foderbräder och andra detaljer kan ha en avvikande kulör. Sockelns kulör bör avvika från fasadens.
- Diskutera gärna färgsättning med berörda grannar och vid tveksamhet även med byggnadsnämnden.
- Tidigare målade ytor bör i första hand underhållas med samma färgtyp som befintligt synligt färgskikt.
- Sträva efter god vidhäftning mellan underlag och färg. Alltför tjocka, hårda eller täta färgskikt är dåligt underlag och ska därför tas bort.
- Undvik klarlack utvändigt. Ytskikt utan pigment ger dåligt klimatskydd och kräver täta underhåll.
- Innan underhållsarbete sätts i gång, kontrollera att underlaget är intakt samt att hängrännor, stuprör, fönsterbleck och andra vattenavledare fungerar tillfredsställande.
- Planera arbetet och beakta väderleksutsikterna. Skydda gärna fasaden med så kallad ställningsväv så att regnskurar inte förrycker tidschemat.
- Vid underhållsmålning ska underlaget noga rengöras, löst sittande färg tas bort och blottade träytor grundas med en lösningsmedelsburen grundfärg.
- Måla inte på trä som är fuktigare än 16 %. Det gäller även för impregnerat trä. Fuktkvoten kontrolleras med hjälp av en elektrisk fuktkvotsmätare.
- Ytåldrade, väderexponerade träytor kan ge sämre fäste för täckande färg. Sådana ytor bör fräschas upp med stålborste och grundas enligt ovan.
- Vid användning av akrylatfärg måste underlaget vara väl rengjort och fritt från lösa partiklar. Renborstade träytor ska grundas med lösningsmedelsburen grundfärg.
- Ändträytor som är åtkomliga ska ytbehandlas särskilt omsorgsfullt. Var också uppmärksam vid skarvar mellan panelbrädor och vid fogar i fönsters nedre delar.
- Använd bra verktyg och tillbehör. Satsa på en god penselkvalitet. Vid fasadarbeten, använd en stadig målarställning – en flyttbar underlättar.
- Förvara färger och träskyddsmedel på en säker plats, oåtkomligt för barn och djur. Färgrester kan lämnas vid miljöstationer. Kom ihåg att lagra vattenburna färger frostfritt.
Mer tips och information om målning utomhus hittar du här på Beijer Byggmaterials hemsida.