Krönika: Utan ideella krafter och eldsjälar dör en stor bit av samhället
Uppsalaprofilen Bodil Frick reflekterar kring vilken skillnad ett genuint engagemang kan göra för dig själv och andra.
För några månader sedan var jag på en kampsportstävling, All Style Open. En tävling där olika kampsportsstilar som thaiboxning, taekwondo, Kung-Fu och kickboxning möter varandra under samma regler. Vi som kampsportsklubb hade sex tävlande, tre coacher, fyra som värmde upp fighters och två som höll koll på tidsschemat och vilken matta respektive tävlande skulle vara på. Dessutom hade vi en fotograf och ett helt gäng som stöttade och hejade på från vår klubb. Det var något som gjorde mig alldeles varm inombords och otroligt stolt.
”Sådant som inte går att köpas för pengar.”
Tänk så mycket som idrotten förenar. En påminnelse om hur betydelsefull föreningsverksamheten är, den både ger och skapar så mycket. All tid och allt engagemang som läggs ner, och den energi som skapas både på individ- och gruppnivå. Sådant som inte går att köpas för pengar. Jag ser personer från många olika klubbar som stolt bär sina klubbkläder, allt från barn, ungdomar och vuxna, till mor- och farföräldrar, kompisar och släktingar. Det är ett otroligt stort och varmt engagemang.
”Inte minst är föreningslivet en viktig brottsförebyggande pusselbit.”
Föreningsverksamhet är en stor del av mitt liv, och både det och de eldsjälar jag träffat under resans gång har varit med och format mig till den jag är idag. Mitt vuxna liv har jag varit bosatt i Uppsala, och jag har haft glädjen att vara en del av en stad med ett blomstrande föreningsliv. År 2017 hade jag den stora äran att få koras till “Årets Uppsalabo”, en utmärkelse jag fortfarande är mycket stolt över, då jag ser det som ett kvitto på att jag engagerar mig i andra. Mycket i våra svenska städer och orter är uppbyggt kring föreningsliv med massvis av ideella krafter och eldsjälar. Det finns cirka 230 000 ideella föreningar i Sverige, varav 3 000 bara i Uppsala. Forskning visar att utövandet av idrott, musik, dans, teater och andra fysiska och kreativa uttrycksformer ger ökad livskvalitet, välmående och livsglädje, men också en förbättrad förmåga att hantera känslor och reglera motgångar. Det har också visat sig bidra till att barn och ungdomar upplever en minskad grad av ångest, mindre social isolering, ökad social kompetens och starkare självkänsla. Inte minst är föreningslivet en viktig brottsförebyggande pusselbit. Föreningsverksamheten skapar en plattform där alla kan mötas, oavsett kön, etnicitet, religion eller ekonomi.
”En bra ledare bör skapa trygghet, gemenskap, stärka självförtroenden och utveckla människor.”
En ledare har i de här fallen en otroligt viktig roll, och kan hjälpa eller stjälpa. En bra ledare bör skapa trygghet, gemenskap, stärka självförtroenden och utveckla människor. En bra ledare har möjligheten att skapa en mötesplats där många kan utvecklas både inom aktiviteten och som enskilda individer. På sina egna språk sammanför alla dessa aktiviteter människor på ett speciellt sätt, något som är häftigt att se.
”Det är mänskligt, jobbigt, mäktigt och magiskt.”
Före, under och efter tävlingen, All Style Open, så fick de tävlande från min klubb känna på den karusell av känslor som kommer när man gör en satsning, liten som stor. Ena stunden kan man med ett gott självförtroende känna sig förberedd och taggad, vilket snabbt kan vända till att man i stället känner att man har tagit sig vatten över huvudet och vill backa ur. Jag själv har upplevt just de tvära känslokasten många gånger under åren. För att lyckas så är det så mycket lättare med bra stöttning omkring sig som ställer upp med tid, hjärta och engagemang. Även om det är en individuell prestation som ska till så är hela klubben så viktig, och det är inte bara den tävlande som får ta del av det spektrum av känslor som florerar i samband med en tävling. Det är mänskligt, jobbigt, mäktigt och magiskt, och delas av alla som är med på resan. I grund och botten tror jag att vi människor vill hjälpa till och känna oss behövda, och det är just det man får uppleva inom föreningslivet. Utan ideella krafter och eldsjälar dör en stor bit av samhället.
OM KRÖNIKÖREN
Bodil Frick brinner främst för mentalt och fysiskt välmående. Hon är kampsportare, företagare, föreläsare och mamma, och driver bland annat Uppsala Kampsport & Hälsocenter. Bodil har utsetts till Årets Uppsalabo, har en svensk mästartitel i Thaiboxning samt har varit finalist i kategorin Årets Eldsjäl under Idrottsgalan.
Foto: Emma Tegler