
Krönika: ”Jag tror på vikten av förebilder – bra människor som kan göra skillnad för andra”
Uppsalaentreprenören och initiativtagaren till #GeTillbaka-stipendiet Nils Engvall resonerar kring hur avgörande det kan vara att möta människor som ser och lyfter andras styrkor.
Jag var arton år, hade precis tagit studenten och skulle börja jobba på Hotell Fyrislund i Uppsala. Min dåvarande chef, Emma, gick igenom alla rutiner och mina arbetsuppgifter. Vi kom till frukostrutinen och vilka mängder kaffe som skulle kokas varje morgon, då jag instinktivt reagerade över att det skulle kokas samma, relativt omfattande, mängd varje dag. Jag frågade om vi kokar så mycket även om vi bara har en enda gäst på hotellet, varpå Emma stannade upp i sina instruktioner. Jag minns en kort tystnad, sedan såg hon mig rakt i ögonen och sa; ”Det har du helt rätt i. Du är smart, du kommer gå långt.” Därefter ändrades rutinen för kaffekokande på hotellet.
”Passade aldrig riktigt in i den berömda boxen.”
Det här kan kanske uppfattas som en liten detalj, men för mig hade händelsen stor betydelse. Under i stort sett hela grundskolgången fick jag höra från lärare att det inte skulle bli något vettigt av mig. Jag var stökig under den tiden och passade aldrig riktigt in i den berömda boxen. Samtidigt kände jag att jag hade så mycket inom mig som jag inte fick utlopp för. Något som Emma uppmärksammade som just en styrka. Det blev en vändning, som även under gymnasietiden på Grafiskt Utbildningscenter blommade upp, och jag började fantisera om att bli entreprenör.
”Förutsättningarna för att starta upp och få lönsamhet i ett företag är kort och gott gynnsamma här i Uppsala.”
Något som blivit allt tydligare för mig under åren är hur god potential det finns för entreprenörskap här i Uppsala, och hur många stjärnor som tänds här i stan. Många nyexaminerade studenter och start-up-företagare dras till Stockholm, men det man bör komma ihåg är att både konkurrens och kostnader blir av andra mått där. Förutsättningarna för att starta upp och få lönsamhet i ett företag är kort och gott gynnsamma här i Uppsala.
Tillbaka till det här med att hitta sin egen väg framåt. Under gymnasietiden fick jag i större utsträckning komma in i en näringslivskontext. Flera av lärarna kom direkt från marknadsförings- och medievärlden, och jag kände för första gången att jag inspirerades och växte i skolan. Två år efter studenten träffade jag Andreas som jag kände igen från gymnasiet. Han hade löst en källarlokal på Vaksalagatan och startat en liten webbyrå. Jag klev in och vi rullade vidare byrån tillsammans. Källaren var liten och trång, ibland gick några bosatta i huset som skulle till tvättstugan fel och kom in till oss, mitt under våra kundmöten, men det var inget som störde oss. Vi kände att vi hade något på gång. Här la vi grunden för Wasabi Web, som sedan några år tillbaka är en av de mest lönsamma byråerna i Sverige.
”En plattform för att boosta, lyfta och hylla andra unga – allra helst underdogs.”
Att med oddsen emot sig ha lyckats på det sättet som vi gjort med Wasabi Web, i den stad jag älskar och tror på, är förstås en seger i sig. Men det viktigaste av allt är att det utgör en plattform för att boosta, lyfta och hylla andra unga – allra helst underdogs – med en stark potential att lyckas, men där vägen dit inte är självklar. För åtta år sedan startade jag därför #GeTillbaka, ett stipendium inklusive mentorskap som Wasabi Web delar ut till unga förebilder.
Att få rätt hjälp längs vägen kan i många fall vara avgörande. I ett kritiskt läge för Wasabi, när vi var nära konkurs för fem år sedan, klev exempelvis Uppsalaentreprenören Thomas Sonesson in i vår styrelse och stöttade oss som bollplank och mentor, vilket har varit ovärderligt för företagets vändning och nuvarande framgång. En annan förebild för mig under tidiga tonåren, Jouni Laukkanen, ägnade stor del av sitt liv åt att hjälpa ungdomar genom sitt arbete inom Vaksala Församling och fritidsgården Kryddan, där jag och många av mina barndomsvänner hängde. Han var en god man som vi kunde se upp till. Idag kan jag stolt se resultatet hos flera av mina barndomsvänner, tack vare hans positiva inflytande. Ahmed Abdallah som blivit läkare, William Lindqvist är blivande lärare, Timmy Bernhadsen och Christopher Wahlund som startat företaget Vaksala bygg och MMA-proffset Zebastian Kadestam.
”Min dröm är inte att bli en stor förebild.”
Min dröm är inte att bli en stor förebild, däremot drömmer jag om att jag via #GeTillbaka-stipendiet lyfta andra, som en vacker dag blir viktiga förebilder för andra, som Emma, Thomas, Jouni, min partner Shanni och mina föräldrar varit för mig.
Jag tror på vikten av förebilder – bra människor som kan göra skillnad för andra. Många av dem finns här i Uppsala. De behöver få komma fram. Då växer vi, tillsammans.

Andreas Glimbrant och Nils Engvall la grunden för Wasabi Web i en källarlokal på Vaksalagatan. Idag har de sitt huvudkontor i gamla Riksbankshuset på Kungsängsgatan i Uppsala.
OM KRÖNIKÖREN
Nils Engvall är initiativtagare till stipendiet #GeTillbaka som idag delat ut över en halv miljon kronor till unga förmågor och förebilder. Han är medgrundare till Uppsalabyrån Wasabi Web AB som utsetts till Sveriges yngsta Gasellföretag år 2018–2019, samt en av Sveriges mest lönsamma byråer år 2019–2021 enligt Resumés sammanställning. Nils och Andreas Glimbrant blev även prisvinnare i utmärkelsen Årets Unga Företagare i Sverige år 2014.
I år firar Wasabi Web 10 år och passar under firandet i augusti bland annat på att dela ut årets #GeTillbaka-stipendium.
Foto: Erik Hagberg, Fast Life Productions och Sören Andersson