Krönika: Ett besöksmål som får Paris att blekna
Tankarna innovatören Jonathan Tigrar har om utvecklingsmöjligheter i Uppsala är många. Här ventilerar han några av dem.
Vi kanske inte har all den konst som finns i Paris, eller utsmyckningarna i form av guldstatyer eller en katedral som Notre Dame. Men vi har innovationskraft på ett spännande sätt. Uppsala Innovation Centre är på tredje plats i världen som bästa inkubator. Vi skulle kunna bygga något som speglar det.
Tänk vad spännande staden skulle bli om vi hyllade innovationskraften som våra vetenskapsmän har bidragit till. Tänk dig att vi skulle ha en 30 meter hög termometer på Stora torget som fungerade. Visste du att Anders Celsius kom från Uppsala? Att lägga in den typen av fungerande konst baserat på våra vetenskapliga upptäckter helt integrerat i stadens byggnader och utsmyckningar skulle ge en chans för folk att förstå vilken kraft som finns i den här staden.
”Att vi smyckade staden i blommor och växter hela sommaren.”
Tänk om vi kunde fira Carl von Linné varje år med ett firande i stil med hans 300-årsjubileum. Att vi smyckade staden i blommor och växter hela sommaren så att vi själva och tillresta besökare kunde njuta av allt det fina. Ska vi verkligen satsa fem miljoner på blommor varje år kanske du tänker? Det är mindre än 25 kronor per Uppsalabo för att få ett vackrare Uppsala att njuta av en hel sommar. Något för alla sommarjobbande ungdomar att pyssla med?
Det skulle dessutom generera intäkter då fler besökare kommer hit, som gärna äter och dricker, bor på våra hotell och köper med sig frön, lökar och andra souvenirer. Vem skulle inte vilja åka till blomsterstaden? Kanske passa på att övernatta i en jättestor blomma som någon excentrisk entreprenör bestämmer sig för att bygga. För att det finns ett tema, något att samlas kring. Just nu saknas det i Uppsala. Jag saknar det.
”De skapar ett levande Uppsala och samlar människor runt en upplevelse som berör.”
Mitt bidrag i år för att göra Uppsala till en intressant stad är luciatåget på Uppsala slotts tak, konstveckan, finalen för Allt ljus på Uppsala, Pelle Svanslös café, äventyrsbanan i Fjällnora, takvandringen på slottet och en hel del andra roliga projekt. Vad alla mina projekt har gemensamt är att de skapar ett levande Uppsala och samlar människor runt en upplevelse som berör.
Tänk om vi hade ledande personer i Uppsala som i större utsträckning satsade på att hjälpa dessa knepiga kreatörer och entreprenörer att förverkliga sina drömmar. Vad skulle hända med staden då? Jag tror den skulle leva! På ett sådant sätt att människor från andra länder skulle stanna upp och tänka: ”Vad är det som händer i Uppsala? Man blir nyfiken…”
”Det står en glassbåt i ån med 100 sorters glass.”
Det är en blomsterfestival hela sommaren som gör staden obeskrivligt vacker. Man kan bo i en stor blomma och de har byggt en 150 meter hög vattenkanna som vattnar Botaniska trädgården. Där kan man hålla möten, titta på utsikten och äta spännande mat. Det står en glassbåt i ån med 100 sorters glass. Någon har startat en turistbyrå dit man kan gå och boka biljetter till alla möjliga och omöjliga arrangemang och utflykter.
Trädgårdarna som vi har i Uppsala skulle få ett enormt uppsving och dessutom skulle våra trädgårdsmästare få en ny spännande funktion att bidra till den årliga utsmyckningen med sin gedigna kunskap. Staden skulle kunna bli ett centrum för forskning och utveckling i världen kring växter, men helt integrerat i stadens besöksnäring i och med festivalen.
Uppsala Konsert & Kongress kostade en halv miljard att bygga. Jag tycker det är lite häftigt att det finns, men är det den typen av expansion vi ska ha i Uppsala? Kan vi satsa fem miljoner på att bygga en stor terrass framför slottet så att man på ett enkelt sätt kan njuta av att kolla på utsikten? Kan vi fixa ljus i fontänen på borggården, ta bort parkeringen och fylla den platsen med uteservering, bänkar, träd och blommor så att man vill hänga där? Kan vi ha stora schackspel och andra saker som stafflier stående permanent där uppe på höjden så att människor blir inspirerade och tar med sig en målarduk och bara skapar något härligt?
Vad vill vi? Jag vet vad jag vill. Jag vill skapa ett levande Uppsala. Ett rikt Uppsala där människor trivs och vill vara ute. En plats dit människor vill åka, bo och arbeta.
Om krönikören
Jonathan Tigrars passion är att utveckla och skapa i sin vardag och på arbetet. Han driver bland annat Uppsalaföretaget GO Adventure samt har fått utmärkelser som Årets marknadsförare, Årets Cajsa Varg, Årets rådgivare samt Stora turismpriset.