Inred hållbart
Allt fler månar om ett hållbart hem och trenden ser ut att hålla i sig. En som har ett genuint intresse för frågan är inredaren Anette Olsson från Uppsala. Vi stämde möte med henne för att reda ut hur man med enkla medel kan göra sitt eget hem mer hållbart.
När Anette Olsson växte upp var ett av de stora familjenöjena att gå på auktion. En aktivitet som satte sina spår och som hållit i sig ända upp i vuxen ålder. En märkbar skillnad då jämfört med nu är enligt Anette att det idag är betydligt fler besökare på auktionerna.
– Att handla second hand har blivit populärt, det är tydligt, konstaterar hon.
Second hand-fynd som ger puls
Att det idag är vanligt och till och med trendigt att handla begagnat upplever Anette som väldigt glädjande.
– Fler börjar bli medvetna om vilken skillnad det kan göra för vår miljö och vårt klimat, och dessutom får man lätt en speciell känsla för ett andrahandsfynd, menar hon.
Anette berättar att hon har många fina minnen från de flesta av sina second hand-köp. Om hur hon ropade hem sin första vita keramikelefant från Uppsala Ekeby på auktion, om hur hon stoppade en dam som precis skulle lämna in en indisk mässingslampa på en gårdsloppis och fick köpa den för femtio kronor, och om hur hon hittade sin ena Bruno Mathsson-stol på en sopstation och den andra på Emmaus i Vendel.
– Den stod där i ett uteskjul och jag kände hur jag fick puls när jag fick syn på den. 125 kronor fick jag ge för stolen, och jag blir fortfarande lika lycklig varje gång jag tittar på den, skrattar hon.
”När jag springer på något jag tycker om får det följa med mig hem”
Idag jobbar Anette som inredningsansvarig på HSB samt driver på fritiden en lyxloppis i en nybyggd lada hemma på sin egen gård i byn Gryta strax utanför Vattholma. Inredning och återbruk utgör en röd tråd i det mesta hon tar sig för.
– Hela mitt hem är fyllt av begagnade möbler och inredningsdetaljer. När jag springer på något jag tycker om får det följa med mig hem. Sen piffar jag till det med lite ny färg, nytt tyg eller liknande om det behövs för att det ska smälta in bra hemma. Eftersom det blivit en del saker under årens lopp så är det också en hel del som hamnar i loppisladan, annars skulle jag inte få plats hemma, ler hon.
När Anette stylar visningslägenheter eller gör andra inredningsjobb använder hon sig gärna av auktionsfynd.
– Det skapar en speciell karaktär, konstaterar hon.
Gamla möbler får nytt liv
Att det skulle vara komplicerat att piffa till begagnade möbler för att ge dem nytt liv menar Anette inte stämmer.
– Man behöver sällan vara varken speciellt händig eller ha tillgång till avancerad utrustning. Känn efter vad du vill ha för känsla och röd tråd i ditt hem och hitta enkla men effektfulla sätt att hålla den linjen. Jag är själv inte särskilt praktiskt lagd, men står ändå ofta hemma vid matbordet och fixar med något inredningsfynd. Dagens snickerifärger är jättelätta att måla med. Och så är jag stamkund hos både skräddare och skomakare, berättar hon glatt.
Hemma hos Anette går mycket i vitt, ofta i matta nyanser för en mjukare look, och textilierna har många gånger haft ett liv tidigare.
– Jag har exempelvis ett lapptäcke gjort av textilier i vita toner med monogram från min och sambons äldre släktingar. Det ger en mer personlig känsla i jämförelse med en massproducerad filt, konstaterar hon.
Trendiga naturmaterial
Enligt Anette är det idag naturmaterial som gäller när det kommer till inredning, och trenden ser ut att hålla i sig. Mycket trä används till möbler och kök, och linnetyg, hampamattor, torkade växter, glasprodukter och oglaserad keramik är populärt i olika utformningar. Som en följd av detta går även färgskalan i naturfärger.
– Färgerna som gäller nu går i brunt, beige, vitt och svart, där det bruna är klart tongivande. Den här naturmaterialstrenden är något jag som hållbarhetsentusiast uppskattar. Så länge materialet kommer från schyssta och gärna lokala producenter, säger hon avslutningsvis.
Fakta om Anette Olsson
Ålder: 52 år
Familj: Sambo och en stor, härlig släkt med föräldrar, syskon och syskonbarn, där många bor i samma by.
Bor: I byn Gryta utanför Vattholma
Yrke/Sysselsättning: Inredningsansvarig på HSB, samt driver Anettes lyxloppis i sin nybyggda lada hemma på gården.
Inredningsdetalj Anette inte vill vara utan i höst: Kuddar. Gärna i linne och med tofsar eller andra fina detaljer.
Anettes 5 bästa tips för ett hållbart hem
1. Återanvänd
Tänk kreativt kring möbler och andra inredningsdetaljer som du eller någon annan använt tidigare och undvik i största möjliga mån att slänga. Det är oftast enklare än du tror att piffa till en befintlig möbel så att den får precis den look och känsla du önskar. Skänk eller sälj sådant du inte hittar ett användningsområde för själv.
2. Måla och klä om
Har du möbler i olika stilar kan du enkelt ”knyta ihop dem” med färg och textilier. Måla möblerna i samma färg eller toner som harmonierar med varandra, och använd samma tyg till soffans överdrag som till kudden i fåtöljen. En stolsits, fåtölj eller soffa blir som en ny möbel med ett nytt tyg. Sy själv eller köp en färdig klädsel.
3. Hitta nya användningsområden för gamla saker
Gör ett bord av en gammal dörr eller en badrumskommod av en skänk. Garanterat unikt och kan ge karaktär åt ett helt rum.
4. Satsa på kvalitet
När du handlar möbler och inredning, såväl nytt som begagnat, satsa på kvalitetsprodukter som håller länge så att du inte hamnar i slit och släng-hjulet.
5. Handla lokalt
Undvik att bidra till onödiga transporter och gynna samtidigt våra lokala producenter och tillverkare i Sverige eller allra helst på orten. Det kommer du och många andra att vara tacksamma för i det långa loppet.
Text & foto: Hannah Runsten