ANNONS FRÅN MÖBELMÄSTARNA
Experten tipsar: Så planerar du ljussättningen hemma
Strävar du efter att få den perfekta känslan i ditt hem? Mycket hänger på att du har rätt belysning så att du hittar harmoni och kommer i rätt stämning. ”Belysningen ska vara pricken över i:et”, säger Andreas Hellkvist hos Möbelmästarna i Uppsala.
Först bestämmer du dig kanske för vilken matgrupp, säng och soffa som du vill ha i hemmet. Sedan kommer det som är så viktigt för att skapa rätt känsla – belysningen. Andreas Hellkvist hos Möbelmästarna i Uppsala delar med sig av sina bästa tips när det kommer till att ljussätta din hemmiljö.
– Det finns många olika typer av belysning, och hur du gör dina val bör vara starkt förknippat med vilken funktion du vill att belysningen ska fylla och vilken känsla du vill ha i de olika rummen. Jag tycker det är fascinerande att få jobba med ljus, det påverkar helhetskänslan i hemmiljön i så stor utsträckning, säger han.
Så får du den perfekta känslan i köket
Andreas förklarar att det är en god idé att se över vilken typ av belysning du vill ha i varje rum. I köket bör du särskilt se över belysningen där du lagar mat, där du ska diska och över matgruppen.
– En rekommendation är att ha en bra lampa och en armatur i en stil du själv gillar över din matgrupp, och om köket är lite större är det oftast en bra idé att också ha en allmän ljuskälla i taket som sprider ljus i hela rummet. Det ska vara god belysning vid diskbänken och gärna trevliga fönsterlampor, säger Andreas Hellkvist.
De senaste åren har trenderna varierat kring vilken belysning som lämpar sig bäst över en matgrupp.
– Många föredrar öppna ljuskällor och inte en traditionell hängande taklampa med skärm. Att ljuskällorna har olika utformning och olika typer av glas har vi sett en trend i. Det kan vara vita och frostade ljuskällor, helt transparenta och i olika färgsättningar, säger Andreas Hellkvist.
Han tipsar också om att se över så att den belysningsvariant du väljer också matchar den övriga inredningen i köket, så att det blir en fin helhet.
Finns det något område i köket där du tycker det är extra viktigt med bra belysning?
– Då skulle jag framför allt säga vid diskbänken och spisen, så att man tydligt ser vad man håller på med.
Rätt belysning i hallen – en utmaning
Ofta är hallen ett smalare utrymme där det ibland kan vara svårt med ljussättning.
– Hallen är lite speciell. Man vill inte att den ska vara för bra belyst och inte heller att belysningen ska upplevas som för klinisk. Och hallen får gärna vara mysig och välkomnande, säger Andreas.
Han ger flera konkreta tips på hur du kan göra för att skapa rätt ljussättning i hallen.
– Du kan ha en eller två ljuskällor i taket, eller en skena med spotlights som du kan reglera med en dimmer. Sedan kan det vara jättefint med en vägghängd lampa eller en mindre ljuskälla på en byrå i hallen. Tänk på att ha en primär ljuskälla och några mindre ljuspunkter.
Hitta varierad mysbelysning i vardagsrummet
Vardagsrummet är platsen där många dyker ner i ett härligt lugn och varvar ner efter en hektisk dag på jobbet. Här kan det spelas spel med vänner, tittas på tv eller bara slappas på soffan.
Här är det viktigt med ett ljus som är lätt att variera för att hitta den rätta känslan för de olika tillfällena.
– En bra utgångspunkt är att ha en taklampa över soffbordet eller centralt placerad i rummets tak som är ganska skarp. Till den är det en fördel att ha en dimmer, så att du kan få en mjukare belysning exempelvis när du har gäster, och skarpare när du ska städa, säger Andreas.
Idag har många en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, och då är det extra viktigt att hitta en fin balans i valet av belysning. Om du precis har flyttat in kan det vara bra att låta allt få ta lite tid för att hinna känna in bostaden.
– Få möblerna på plats och ta detaljer som belysning allt eftersom. Lamporna ska vara pricken över i:et och det som förgyller ditt hem.
Sovrummet – här ska du hitta lugnet
Sovrummet är platsen där du ska hitta harmoni och komma ner i varv för att förhoppningsvis få en härlig natts sömn. Även i detta rum är flera olika ljuskällor att föredra för en trivsam helhet.
– En bra standarsuppsättning av belysning i sovrummet är en lampa över sängen, en lampa i fönstret och eventuellt en lampa på byrån. När det gäller sänglampa kan det vara skönt att ha en dimmer på den för att lätt kunna få rätt känsla när du ska sova. Det är viktigt att komma i rätt stämning inför natten, där spelar ljuset en stor roll, säger Andreas.
Vilken är den vanligaste frågan du får gällande belysning?
– Många frågor handlar om vilken typ av ljuskälla som passar bäst till armaturen och om den finns i lager. Men en hel del vill också ha tips och råd om vad som skulle passa in i just deras hem. Att få vara med och rådge där känns värdefullt när man vet hur stor effekt rätt belysning kan ha i ett hem, konstaterar Andreas avslutningsvis.
Belysningshistoria
Människor har i alla tider funderat på hur de ska lösa belysningen i sina hem. På 1800-talet valde många att använda talgljus för att få en duglig belysning. Många fortsatte att använda sig av det, men överklassen gick under senare delen av 1800-talet över till vaxljus. Det höga priset gjorde dock att alla inte hade råd med det.
I slutet av 1860-talet började många använda fotogenlampor i sina hem innan det elektriska ljuset gjorde entré på 1910-talet. Trettio år senare blev lysrören en tongivande ljuskälla i de svenska hemmen, och sedan dess har utvecklingen av ljuskällor i våra hem fortsatt i rask takt.
Om Möbelmästarna i Uppsala
Hos Möbelmästarna hittar du mysiga soffor, belysning i olika former, lyxiga kuddar och annat som gör hemmet till en plats att älska.
Från år 2005 är butiken en del av Möbelmästarna som inkluderar 35 erfarna möbelhandlare runt om i Sverige. De väljer gemensamt och fortlöpande sina favoritmöbler från olika svenska och internationella tillverkare vilket gör att de kan de erbjuda fina möbler till bättre priser.
Möbelmästarnas berömda service innebär till exempel att de tar sig tid att tillsammans med kunden hitta möbler som passar, antingen i butik eller på plats hemma hos kunden. De kan också ta hand om leverans, montering, möblering och bortforsling av befintliga möbler. Vill man hellre hämta sina nya möbler själv så lånar de ut täckta släp utan kostnad.
Möbelmästarna sätter även sin egen prägel på sortimentet med speciellt utvalda soffor, matgrupper och andra möbler. Du hittar Möbelmästarna i nybyggda lokaler i Boländerna i Uppsala.
För mer inredningsinspiration, besök Möbelmästarnas hemsida.