
5 Uppsalamäklare tipsar: Så lyckas du med villaköpet
Vägen mot att köpa villa ska kännas rolig, spännande och trygg. För att försäkra dig om att det blir så finns en del saker värda att tänka på. Här får du ta del av Uppsalamäklarnas tips inför ditt villaköp!
Vad är viktigt att tänka på inför ett villaköp?
”Att köpa ett hus är sannolikt en av de största affärerna du kommer att göra under ditt liv. Därför är det viktigt att börja med att fundera över hur den egna livssituationen kommer att se ut de närmsta fem till tio åren. Hur länge har jag tänkt att bo i huset? Hur stor del av den disponibla inkomsten vill jag lägga på boendet? Det är även viktigt att tänka på att det alltid tillkommer vissa inköpskostnader såsom lagfart och eventuella pantbrevskostnader. Tänk också på att ett hus kräver en buffert för kommande renoveringar. När du väl landat i din bild av hur förutsättningarna ser ut är det dags att göra en detaljerad kalkyl.”
AnnaSara Sundqvist Wolf, Mäklarhuset Uppsala
”Om du går i köptankar, gå även i säljtankar.”
”När det kommer till såväl att köpa som att sälja är det viktigt att man är väl förberedd. Gå på många visningar, ställ frågor till mäklaren och läs protokollen. Om du går i köptankar, gå även i säljtankar. Ta kontakt med en mäklare, fotografera din nuvarande bostad och gör den redo för försäljning. Kontakta även din bank, se över lånelöfte och ta reda på vilket utrymme du har för budgivning. På så sätt är du redo när ditt drömhus dyker upp.”
Erik Hedlund, Notar Uppsala
Vilka lagar och regler bör man ha koll på?
”Det viktigaste är att man är medveten om att man som köpare har en långtgående undersökningsplikt. Se därför till att undersöka objektet ordentligt, läs besiktningsprotokoll, prata med besiktningsmannen om frågetecken, och känner du dig osäker så gör en egen besiktning eller genomgång. Det är svårare om man kommer på andra sidan köpet och upptäcker oförutsedda fel. Glöm inte att hela fastigheten omfattas av undersökningsplikten. Sedan verkar vi mäklare för att säljaren upplyser om faktiska förhållanden genom en frågelista för att informera om eventuella brister med objektet.”
Mikael Blom, Skandiamäklarna Uppsala
”Att äga en fastighet skiljer sig en del från att äga en bostadsrätt.”
”Det kan även vara bra att vara uppmärksam på att äga en fastighet skiljer sig en del från att äga en bostadsrätt. Den främsta skillnaden är just besiktning och undersökningsplikt, men också att du vid lån till en fastighet behöver pantbrev och lagfart för att bli lagfarande ägare.”
Ulrika Lööf, Riksmäklaren Uppsala
Vad efterfrågas av de som är intresserade av att köpa villa just nu?
”Friliggande hus med flera rum eftersom många spekulanter efterfrågar extra rum, som till exempel ett arbetsrum med bra internetuppkoppling eftersom många jobbar hemifrån idag. Även efterfrågan på villor som ligger utanför Uppsala centrum har ökat. Möjligheten att jobba hemifrån skapar nya behov i bostaden medan närheten till arbetsplatsen inte blir lika viktig. Viktigt är dock fiber och bra kommunikationer. Vi upplever att intresset för självhushåll, trädgård och lantliv har ökat.”
AnnaSara Sundqvist Wolf, Mäklarhuset Uppsala
”Generellt sett är det en större bostad med större utrymme som önskas.”
”Bor man redan i Uppsala har man ofta en uppfattning om vilka områden man kan tänka sig att bo i. Det grundar sig ofta i vart man är i livet och oftast så är det barnfamiljer som är villaköparna. Generellt sett är det en större bostad med större utrymme som önskas och det kan vara både en fristående villa eller ett radhus där man får tillgång till en tomt att kunna gå ut på.”
Tomas Widerlöv, Widerlöv Uppsala
Vilka områden i Uppsala är populära just nu?
”Under det senaste året har den största prisökningen varit i stadsnära områden som fortsatt att få ett uppsving, snarare än en viss typ av objekt. Områden nära centrum med tillgång till skog och natur fortsätter att vara populära. Det är många som tidigare bott i lägenheter centralt som nu önskar en villa, men fortfarande vill fortsätta att bo nära city. Exempel på dessa områden är Svartbäcken, Fålhagen, Gamla Uppsala och Luthagen.”
Mikael Blom, Skandiamäklarna Uppsala
”Centrala områden i Uppsala har även börjat få tillskott av Stockholmsfamiljer.”
”I Uppsala har vi vissa områden som är starka hela tiden, där Norby är ett exempel. Även Sunnersta är ett populärt område med bra läge. Här är det framför allt barnfamiljer som efterfrågar objekt då det är nära till skolor och liknande. Centrala områden i Uppsala har även börjat få tillskott av Stockholmsfamiljer som tack vare till exempel smidig pendling känner att de vill bosätta sig i Uppsala. Sedan är det ju även så att man i Uppsala har möjlighet att få mer hus för pengarna än i Stockholm.”
Ulrika Lööf, Riksmäklaren Uppsala
Vilka är dina bästa tips för en smidig affär?
”Som köpare har man möjlighet att påverka utgången av en affär genom att vara väl förberedd. Ha god kontakt med banken redan innan du ger dig in i en budgivning, förbered eventuell försäljning av din nuvarande bostad. Var även i ett tidigt skede tydlig med egna önskemål om inflyttningsdatum, kontroller och så vidare. Se till att vara en budgivare utan onödiga frågetecken – det ger en trygghet för både dig själv och säljaren, och banar väg för en smidig affär.”
Erik Hedlund, Notar Uppsala
”Värdefullt att anmäla sig hos olika mäklares spekulantregister.”
”Villamarknaden har varit intensiv de senaste åren och allt fler bostäder säljs på förhand utan att komma ut på officiella bostadssajter. Många säljs då i stället via kundregister redan innan de skulle blivit aktuella för en officiell försäljning. För att vara säker på att inte missa en intressant bostad är det värdefullt att anmäla sig hos olika mäklares spekulantregister. Det fungerar som en intresseanmälan där man fyller i önskemål om storlek på bostad, område de ska ligga i, vilken budget man har och så vidare. När det sedan kommer in en bostad som matchar de sökkriterier man angivit blir man kontaktad direkt av mäklaren.”
Tomas Widerlöv, Widerlöv Uppsala